gototopgototop

английский

итальянский

немецкий

нидерландский

датский

шведский

норвежский

исландский

финский

эстонский

латышский

литовский

греческий

албанский

китайский

японский

корейский

вьетнамский

лаосский

кхмерский

бирманский

тайский

малайский

яванский

хинди

бенгальский

сингальский

тагальский

непальский

малагасийский

Вища освіта в Польщі (навчання в Польщі)

Вища освіта в Польщі с кожним роком стає все доступнішою для українських абітурієнтів, все більше університетів Польщі запрошують на навчання до себе. Все більше випускників України подає документи саме до польських університетів і цьому є логічне пояснення.

Незважаючи на те, що освітні системи Польщі і України входять до Болонської системи,  визнання дипломів українських і польських ВНЗ різне. Саме визнання дипломів польських університетів у майже всіх країнах ЕС робить навчання в Польщі біль привабливим, ніж в Україні.

Вища освіта в Польщі має свої особливості в порівнянні з вищою освітою в Україні. ВНЗ Польщі, як і ВНЗ України, діляться на державні і приватні. Їх особливість полягає в тому, що навчання в приватних польських вищих навчальних закладах суттєво дешевше, ніж в державних університетах. Звичайно, вартість навчання залежить від багатьох факторів (наприклад, рейтингу університета або престижності факультету або спеціальності), але загальна картина вартості навчання складається на користь приватних ВНЗ Польщі.

Якщо вже зайшла розмова щодо вартості навчання в Польщі, слід сказати, що є можливість отримати вищу освіту в Польщі безкоштовно (не враховуючи проживання, звичайно). Наприклад, навчання в Польщі для власників Карти поляка відбувається на тих самих умовах, що і для громадян Польщі. Більш того – ця категорія студентів може отримувати стипендії за навчання (розмір стипендій – величина непостійна і залежить від сукупного доходу, успіхів у науці, спорті та багатьох інших факторів).

 

Ще однією важливою особливістю отримання вищої освіти в Польщі є можливість подавати вступні документи 2 рази на рік. Справа в тому, що система вищої освіти в Польщі передбачає навчальних 2 семестра (осінній та весняний), і починати навчання можливо з будь-якого. Добре це чи погано з точки зору самого навчання – сказати важко, але однозначно зручно для абітурієнтів, які вибрали навчання в Польщі. Слід зауважити щодо цієї особливості: основним вступним семестром є саме осінній (як у більшості ВНЗ світу), весняний вступний семестр розглядається як додатковий, тому в разі значного недобору на весняний семестр в польському університеті його можуть взагалі перенести на наступну осінь.

 

Вищу освіту в Польщі іноземці можуть отримувати однією з 2-х мов: польською або англійською. Оскільки навчання в Польщі саме польською мовою суттєво дешевше, вибір польської мови в якості базової стає дедалі більшим (крім того, сама польська мова значно ближче до українською, аніж англійська).

Примітка: наші курси польської мови в Києві проводять підготовку українських абітурієнтів до навчання в Польщі. Крім занять в офісі, наша школа може запропонувати вивчення польської мови по скайпу - це зручно і вдвічи дешевше за аналогічне заняття в офісі.

 

Вища освіта в Польщі для українських абітурієнтів має таку перевагу, що подавати документи вони можуть відразу після закінчення школи (на відміну від інших університетів Європи, де необхідно спочатку закінчити 2 курси українського ВНЗ для вирівнювання програми).

 

Як було вже зазначено, вища освіта в Польщі є частиною загальноєвропейької освіти, тому польські ВНЗ приймають участь у різноманітних міжнародних навчальних програмах (наприклад, у програмі обміну студентів Erasmus). Це чудова можливість для студентів спробувати навчатися деякий час в різних університетах країн Європи, познайомитись з культурою цих країн.

 

Система оцінювання знань в польских університетах може суттєво відрізнятися від звичної нам системи. Бали зараховуються не тільки на екзаменах, а і за різноманітні види академічної роботи. Більш детально про систему оцінювання за шкалою ECTS можна почитати в одній з наших попередніх статей.

 

Студенти-іноземці, які отримують вищу освіту в Польщі, мають можливість працювати визначену кількість годин (студенти-іноземці, які змогли отримати Карту поляка, можуть працювати на рівні громадян Польщі). В польских університетах діють Бюро кар'єри, які співпрацюють с роботодавцями, і успішні в навчанні студенти можуть розраховувати на цікаві пропозиції по своїм спеціальностям.

Крім того, для студентів на період навчання в Польщі діють скидки на проїзд в суспільному транспорті. Знання цих особливостей при навчанні в Польщі допоможе не тільки заробити, а й зекономити там, де це можливо.

 

Як бачите, вища освіта в Польщі має свої переваги перед навчанням в Україні, тому багато майбутніх абітурієнтів вже заздалегідь замислюється щодо вибору країни для отримання вищої освіти. Інформації дедалі стає більше; крім того, ця інформація йде від першоджерел (багато ВНЗ Польщі мають на своїх веб-сайтах україномовну та російськомовну версію). Спрощений пакет документів для вступу і відсутність (у наших масштабах) системи незаконного отримання місця навчання роблять так, що вища освіта в Польщі стає більш привабливою для українських абітурієнтів з європейским мисленням і перспективами житии за європейськими стандартами вже сьогодні.

 

французский

испанский

португальский

польский

чешский

словацкий

венгерский

румынский

болгарский

словенский

сербский

хорватский

македонский

иврит

турецкий

арабский

фарси

урду

пушту

молдавский

украинский

белорусский

русский

грузинский

армянский

азербайджанский

узбекский

казахский

киргизский

монгольский

Изучение иностранных языков - новое

Уроки иностранных языков онлайн

Что для Вас является более важным при выборе курсов иностранных языков в Киеве?